Jeg beklager den pikante overskrift. Men min kæreste er begyndt at lave pølser. De hænger i kælderen og dufter rigtig godt. Han laver dem helt fra bunden, passer dem og plejer dem, de får lov at modne og tørre, til de er helt fine og faste. De blive lavet på den helt gammeldags metode, og det er der ikke mange, der gør længere. Det er naturligvis spegepølser, der er tale om. De har været undervejs længe, men nu er de første hjemmelavede, hjemmerøgede spegepølsesmagsprøver klar, og hold k…! De er gode.
Michael var på kursus i det tidligere forår hos Anders Pølsemager på Selvforsyningsskolen i Fjerritslev. Han ville lære at lave spegepølser på den helt gammeldaws facon, hvor man fermenterer pølserne, røger dem og lader dem modne i mindst en måned. Der er stort set ingen, der fremstiller pølser på den måde længere, i hvert fald ikke kommercielt. Det tager ganske enkelt for lang tid, selvom smagen udvikler sig på en helt anderledes og lækker måde. Men tid er penge. I spegepølseindustrien tilsættes blandt andet stoffet GDL (E575), der modner pølsen på rekordtid. På bekostning af smagen. En fermenteret pølse bliver mælkesyregæret uden snyd og tilsætningsstoffer, og derfor bliver smagen bedre. De smager i hvert fald godt, Michaels pølser.
Michael drøm er at lave et industrikøkken i den gamle karlekammerlejlighed på gården. Her vil han fremtrylle hjemmelavede delikatesser som spegepølser, tørsaltet bacon og lufttørret skinke, rilletter, postejer og patéer, syltede specialiteter og hvad han ellers finder på af lækkerier. Det hele skal sælges i byer og på markeder fra en foodtruck, en kørende delikatessebutik, hvor man kan handle, få en snak og høre historien om produkterne. Kvalitet, ærlighed, rene og lokale råvarer. Ingen snyd og madsminke. Det er drømmen.
Produktionen er allerede i gang på forsøgsbasis, og lige nu dufter hele huset af hjemmesyltet rødkål med sherry og figner, som står på gaskomfuret og simrer. Der er julemarked på Haughus Gods ved Jelling i weekenden. Og Michael har en stand med sine hjemmeproducerede juledelikatesser, som ud over rødkål består af krydret svine-rillette, leverpostej med sprødstegte, tørsaltet bacon fra egen røgeovn, syltede rødbeder med peberrod, solbær og stjerneanis, hjemmebagte brunkager efter nordjyske moster Kirstens hemmelige opskrift samt hjemmelavede, sprøde flæskesvær. Og så naturligvis smagsprøver på pølserne, som laves på bestilling. Jeg håber, salget kommer til at gå strygende. Men ikke mere strygende end at der gerne må være lidt til overs, til at smovse i herhjemme.
Jeg er imponeret over min bette bror. 🙂 det ser virkelig godt ud, og vil glæde mig til at smage:-)
Ja, det skal du gøre 🙂 Det er lækre sager, han får lavet!
Uhh hvor ser det godt ud! Vil se om Berlingoen ikke kan tøffe på marked i weekenden
Det kunne være super 🙂 Michael har bod i vores gamle vikingetelt, bronzesmedens 🙂 Nostalgi 😀
De ser så gode ud de spegepølser. Tror du at du kan lokke en opskrift og fremgangsmåde ud af ham? 😀
ps. rigtig hyggelig side, endte med at læse alle dine gamle opslag! Glæder mig til flere 😉
Hej Anja 🙂 Jo, det kan jeg godt. Det kan være, jeg laver et indlæg om pølsemageri med fremgangsmåde og opskrifter. Dejligt at du kan lidt bloggen 🙂 Mange hilsner fra Marie