Den er den 2. december, hundekoldt udenfor og tidligt mørkt allerede om eftermiddagen. Heldigvis er det let at holde humøret højt, hvis man tænder lys i vinduerne, sidder foran brændeovnen eller putter sig under et tæppe med en kop te og én af dem, der gemmer sig bag Låge Nummer 2 i Marieblogs julekalender.

 

IMG_2517.JPG

 Maries juleboller (24 stk)

med inspiration fra Claus Meyer og Hanne 🙂

Disse lækre juleboller er nemme at bage og kan laves på selve dagen, hvor de skal bruges. De holder sig gode og friske i flere dage og er også fine til fryseren. Nydes lune med riiiigeligt smør!

 

IMG_2554.JPG

 

Du skal bruge:

600 gram hvedemel

300 gram grovspelt eller grahamsspeltmel

25 gram gær

80 gram sukker

5 dl lunken vand

2 æg

15 gram salt

75 gram blødt smør

150 gram rosiner

25 gram sukat i små stykker

1 tsk stødt kanel

10 kardemommekapsler eller 1 tsk stødt kardemomme

1 æg til pensling

evt. perlesukker til pynt

 

Sådan gør du:

Opløs gæren i det lunkne vand i en stor skål.

Tilsæt begge slags mel, æg, salt, sukker, kanel og kardemomme. Det hele røres grundigt, hvilket er nemmest med en røremaskine.

 

IMG_2573.JPG

Du kan se her hvordan man bruger hele kardemommekapsler, der smager langt bedre end almindelig stødt kardemomme.

IMG_2591.JPG

Når alt er blandet godt tilsættes det bløde smør i små stykker. Der røres igen til smørret er godt integreret, hvorefter rosiner og sukat tilsættes. Det hele røres igen og dejen sættes nu til hævning på køkkenbordet med et viskestykke over i cirka 2 timer. Eller 1 hvis du har travlt. Men helst 2.

Efter 1. hævning hældes dejen ud på et meldrysset bord og deles i to stykker.

IMG_2577.JPG

Hver dejklump deles igen i 12 stykker, som formes til boller og lægges på en bageplade med bagepapir på. Nu skal bollerne hæve i mindst 1 time, gerne 2, til de har dobbelt størrelse eller deromkring.

Tænd ovnen på 220 grader. Bollerne pensles med sammenpisket æg og drysses evt. med lidt perlesukker på toppen.

Bages i cirka 10-15 minutter i den forvarmede ovn til de er gyldne og lækre. Afkøles på en bagerist og kommes i poser, når de er helt afkølede. Eller spis dem med det samme med smør på 🙂 Mmmmmmmums!

IMG_2589.JPG

Ps. Du kan sagtens bagebollerne uden sukat og rosiner, hvis du ikke bryder dig om den slags i boller. Så er det bare krydrede juleboller. Hvis du undlader rosiner, sukat og kanel er det te-boller, og hvis du også undlader kardemomme, så har du nogle meget lækre, almindelige boller til smør og pålæg. Hvis du ikke har speltmel på lager, kan du også sagtens bage bollerne udelukkende med hvedemel. De bliver bare bedre med spelt 🙂

God bage- og ikke mindst spiselyst!

 

 

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrDel
Tagged on:                         

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *