google.com, pub-3026068693603581, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Det er den 7. december, og der blæser en iskold vind udenfor med regn nu og da.
Egentlig burde man vel bruge sådan en søndag på at sidde inde, klippe julepynt og spise æbleskiver.
Men her på Peterslyst har dagsordenen været en ganske anden.
Bag låge nummer 7, kan du se hvad vi har brugt denne kolde og våde dag til! 🙂

 

december

 

Det er 2. søndag i advent, iskoldt og regnvejr. Vi har brugt hele dagen på at slagte ænder, og det har været noget af et arbejde at få dem plukket, så der ikke sad dun og plykker tilbage. Vi havde i alt 13 ænder, hvoraf de 8 nu er slagtet, plukket og taget ud af. De er blevet vasket, puttet i poser og nu ligger de i fryseren og venter på juledage, svesker og æbler i måsen.

Inden vi påbegyndte slagteriet, havde vi forsøgt at læse os til lidt viden om dette emne, da hverken Michael eller jeg har erfaring med andeslagt. Blandt andet fandt vi de vanskeligt at fastslå det rette tidspunkt for slagtningen. For der er virkeligt mange regler og råd for den slags.

Min mor mente, at ænder skal slagtes ved nymåne. Problemet med det var at Michael ikke havde fri ved nymåne, så det kunne ikke lade sig gøre. På nettet påstod flere, at det helst skulle være ved fuldmåne, mens andre mente, at det skulle være, når ænderne fælder. Atter andre mente, at det absolut ikke måtte være i fældningsperioden. Nogle anbefalede, at ænderne skulle være slagteklare, når de var 12 uger, andre sagde 19 uger og andre igen mente, at moskusænder skal være mindst 6 måneder, før de er  udvoksede og slagteklare. Nogle påstod, at man skal tørplukke ænder, andre at man skal skolde dem ligesom med høns, for at få fjerene til at slippe på den måde. Andre anbefalede plukkemaskine og efterfølgende plukkevoks til at fjerne plykker og dun.

Forvirringen var total.

Sådan gjorde vi:

Michael og min far slog i fællesskab de otte arme ænder ihjel med økse ved fuldmåne.

Vi varmede en kæmpe gruekedel med vand, men da det tog lidt tid om at blive varmt, gik vi i gang med at tørplukke ænderne og fjernede på den måde de fleste dun. Da vandet efterhånden blev varmt nok, dyppede vi ænderne og fjernede de store fjer. Der sad mange plykker tilbage efter plukningen, og de er jo ikke så spændende at få stegt med. Så dem fjernede vi med pincet – og det var noget af et pillearbejde!

Dernæst tog min mor ud af ænderne, de blev vasket og hængt til tørre.  Lever, hjerte og kråse blev renset og gemt. Ænderne blev tørret af, puttet i poser og lagt i fryseren. Det er en rigtig god fornemmelse at vide, at ænderne har haft en godt liv udenfor med masser af plads, korn at spise og hvad de ellers selv har kunne finde af insekter og snegle. Nu kan vi glæde os til at spise ænder af eget opdræt til jul 🙂

 

IMG_2648.JPG

 

IMG_2649.JPG

 

IMG_2640.JPG

Fortsat god 2. søndag i advent 🙂

 

Share
Tagged on:         

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *