Livet på vores lille gård har i den seneste tid været præget af forårstravlhed. For nu er det endelig kommet for alvor: foråret. Og det medfører en del gøremål, som skal klares nu og her, hvis de skal prioriteres og nås. En af gøremålene er forspiring af planter til haven. Kommer man for sent i gang bliver vækstsæsonen for kort for en del af planterne og udbyttet udebliver eller mindskes væsentligt. Jeg kommer som regel altid for sent i gang med at forspire, hvis man skal følge anbefalingerne på frøposerne, hvor forspiring normalt anbefales allerede i februar og marts. Men sådan er det; bedre sent end aldrig.

Jeg har sået forskellige kål, græskar, frilandsagurker- tomater og løg i små bakker midt i april, og de spirer på livet løs i vindueskarmen. Jeg savner gevaldigt et drivhus eller udestue, for de små spirer strækker sig efter lyset og bliver let ranglede og tynde, hvis de ikke får tilstrækkeligt med lys kombineret med for meget varme, der sætter fart i væksten. Men drivhusdrømmene må vente endnu et år eller to. Eller tre. Mange af planterne er pottet om i større potter nu, og står udenfor i en mistbænk og vokser, så det knager.

Vi er ikke gået i gang med klargøring af køkkenhaven endnu. Også her er vi sent ude i forhold til andre køkkenhavedyrkere i vores omgangskreds.Det skyldes først og fremmest mangel på tid. Og flere nætter med nattefrost i slutningen af april gjorde, at vi havde det fint med at udskyde køkkenhavearbejdet lidt.

Men nu kan det ikke vare længe, før vi skal ud og i gang med spade og hakkejern. Vi dækkede  størstedelen af køkkenhaven med sort plastik i efteråret sidste år, og lod det ligge sådan vinteren over. Det havde en god effekt på det flerårige ukrudt.

Min far kom kørende med sin gamle Deutz-traktor og pløjede marken, hvorefter vi dækkede jorden dækket med møg og plastik, og sådan har det ligget indtil nu. Vi håber, at plastikken har taget livet af de ufattelige mængder skvalderkål og endnu værre senegræs, der i årtier har bredt sig derude. Set i bagklogskabens lys har vi nok ikke valgt det nemmeste sted at anlægge køkkenhave. Men det er gårdens mest solrige mark, og den ligger bekvemt i forhold til huset.

Sidste sommer groede det meste af køkkenhaven til, og skal vi være realistiske med vores ambitioner, så får vi nok heller ikke en ukrudtsfri køkkenhave i år. Men forhåbentligt kommer vi det flerårige ukrudt til livs med tiden. Og så kan man jo heldigvis sagtens dyrke masser af lækre grøntsager, selvom der gror lidt ukrudt i køkkenhaven 🙂

 

køkkenhave

Sådan ser køkkenhaven ud på en regnvejrsdag midt i maj. Kålen fra sidste år blomstrer, og jeg håber på at kunne høste frø fra dem inden længe.


køkkenhave

Sådan så køkkenhaven ud sidste år. Vi havde mange forskellige slags kål samt ærter, gulerødder og løg.


kål, køkkenhave

Til trods for masser af ukrudt høstede vi mange lækkerier i køkkenhaven 🙂 Man skal ikke lade sig stoppe af ukrudt!

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrDel
Tagged on:         

6 thoughts on “Forårstravlhed

 • 12. maj 2015 at 17:40
  Permalink

  Hej Marie 🙂
  Hvor har i købt ukrudtsafdækningen/plastik henne?
  Jeg har fundet det i land og fritid, men minmumskøb der er 25×8 m…! (Ca 500,-) 🙂 har du et bud på et sted hvor det kan skaffes lige så billigt men i mindre målestok?
  Lækre billeder fra køkkenhaven sidste år 🙂
  Bytter du frø til efteråret?

  Anna-Louise

  • 12. maj 2015 at 18:36
   Permalink

   Hej Anna-Louise 🙂
   Vi har været heldige at købe et stort stykke sort plastik af en landmand. Så hvis i kender en landmand, så har han måske et stykke i kan aftage? Ja, jeg bytter hjertens gerne frø, planter osv., så bare sig til! Jeg satser på at høste en masse frø til efterår. Pt. har jeg ret mange øko-græskarfrø til Hokkaido, hvis det var noget?
   Kh Marie

   • 13. maj 2015 at 8:47
    Permalink

    Fedt! 😉 ja jeg regner også med at mit udvalg bliver lidt større til dette efterår

    • 13. maj 2015 at 8:48
     Permalink

     Det kan være vi skulle arrangere en frøbyttedag til den tid 🙂

    • 13. maj 2015 at 8:49
     Permalink

     Så vi må lige skrive sammen når sommeren går på hæld :).
     Mange tak for tilbuddet, men i år mangler jeg vist ikke flere frø, hele stuen er fyldt med forspiring he he 🙂
     Dejligt sted i har fået jer, have er bare det fedeste 😉 kram

     • 13. maj 2015 at 8:53
      Permalink

      Det gør vi! 🙂 Ja, have er skønt, jeg kan i hvert fald ikke undvære den 🙂

Comments are closed.