Oktober emmer af efterår; disede morgener og mosekonebryg, edderkoppespind med dugdråber, våde blade og modne bær. Det er tid til svampeture, til at høste græskar i køkkenhaven og til at plukke de sidste georginer, inden frosten gør en ende på deres overdådige blomsterpragt.

En af efterårets vildvoksende glæder er de smukke, sorte brombær, der vokser vildt overalt i skovbryn, langs veje og i krat. Vi opdagede til vores store begejstring, at der er dukket en brombærbusk op i hegnet, der adskiller vores have fra køkkenhaven, og vi har derfor plukket en masse flotte brombær i år. Brombærrene vokser nærmest i klaser med små, hårde, grønne bær, der modner og bliver sorte efterhånden. Hvis det regner meget, når bærrene at rådne, men med et par dages solskin modner bærrene på ingen tid. Bærrene kan henkoges, råsyltes, laves til saft, likør og syltetøj. Brombærsyltetøj må kun lige komme i kog – hvis den koger for længe, ændrer smagen sig fra frisk til fad og kedelig. Koger man en vaniljestang med, smager syltetøjet mere end himmelsk.

 

brombær

Brombær og blåbær fra haven

Man kan også bage disse lækre efterårsmuffins med friske brombær, nødder og chokolade. De er saftige og gode og holder sig friske i køleskabet i flere dage.

Brombærmuffins med nødder og chokolade

Opskrift på cirka 15 store muffins:

  • 120 gram smør
  • 250 gram mel
  • 1 ½ tsk natron
  • 150 gram sukker
  • 300 gram friske brombær
  • 3 æg
  • 1 dl mælk
  • 100 gram hakkede valnødder eller hasselnødder
  • 150 gram grofthakket, mørk chokolade, gerne 70%

Begynd med at smelte smørret og lad det køle af. Herefter piskes sukker og æg til en luftig masse. Tilsæt natron og mælk. Kom smør og mel i dejen og rør dejen let. Nu tilsættes de hakkede nødder, chokolade og brombær og dejen røres forsigtigt, så bærrene ikke bliver knust.

Dejen fordeles i muffinsforme og bages i 20 minutter ved 180 grader.

God fornøjelse 🙂

 

brombær, muffins

Værsågod og spis 🙂

 

georginer

Georginer, frøkenhat, stolte kavalerer og asters

 

græskar

Årets sidste græskarhøst i køkkenhaven.

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrDel
Tagged on: