Da vi i sin tid for alvor begyndte at tale om at købe en gård, vidste jeg med det samme hvilke dyr, jeg gerne ville holde. Får! Nøjsomme dyr, der kan leve af græs, som kvitterer med uld og lækkert kød og nuttede lam om foråret. Hyggelige, tamme får i smukke farver, der springer rundt på marken – det var drømmen.

Jeg havde for længst kastet min kærlighed på de nordiske korthalefår, der omfatter Spelsauer, gotlandske pelsfår og fuldsfårene, der er af finsk oprindelse. Netop på grund af deres fine uld, nøjsomhed, gode moder-egenskaber og velegnethed som naturplejere.

Selvom vi har et pænt stykke græsmark med masser af græs og kløver, der grænser ned til en eng med et lille vandhul, var det ikke en del af den oprindelig plan, at vi skulle have får allerede nu. Der var egentlig nok at se til uden en fåreflok. Men tilfældet ville at jeg i sommerferien fandt den perfekte fåreflok til vores lille landsted.

Jeg har et slemt afhængighedsproblem med den blå avis, som jeg regelmæssigt frekventerer via en app på min telefon. Her holder jeg udkig efter diverse uundværligheder såsom: gasgruekedler, afskallede, svenske slagbænke, høns der lægger æg i mærkelige farver, islandske hest, som jeg alligevel ikke har tid eller råd til, æblepresser og den slags. Heriblandt også får.

Og en skønne dag i sommerferien faldt jeg over et uimodståeligt tilbud; en lille flok tamme finuldsfår bestående af to moderfår, en vædder og to gimmerlam. Perfekt at starte op med! Jeg læste op på racen, der især er kendt for sin fortræffelige uld og evne til at få mange lam. Michael var overraskende let at overtale, så det endte med, at vi kørte til Fyn og hentede fåreflokken.

De blev lukket inde i vores store stald i laden, som nok har været brugt til heste førhen. De første dage brugte vi på at lære de nye, uldne beboere at kende. De var alle meget tamme.

Vædderen Hasse var og er utroligt sød og omgængelig, og de to moderfår Bellis og Sky og lammene Persille og Lille-Sky er bare så søde. De tidligere ejere havde to små piger, der elskede at kæle med fårene og fodre dem med grene og blade, så Asger kunne sagtens være med til at hygge om fårene og klappe dem. Jeg var virkelig glad for, at vi nu havde fået får!

Og nu kommer vi så til det med indhegningen. Får har, ligesom geder, ry for at være svære at indhegne. De er fødte udbrydere og kan hoppe ret så højt, hvis de lige er i det humør. Desuden er får ikke så  modtagelige overfor stød og strømtråd på grund af deres tykke pels.

Ifølge bøger og andre skriftlige kilder skulle finuldsfår ikke være blandt de værste at holde i indhegningen. Men det skulle alligevel blive lidt af en prøvelse. Michael og min storebror Anders havde brugt en søndag på at lave en fin indhegning fra stalden og ud til marken, så fårene selv kunne gå ud og ind, som det passede dem. Indhegningen var lavet med nogle – set i bagklogskabens lys – lidt spinkle træpæle og fårehegn. Vi har virkelig god jord her på ejendommen, sort muld uden ret mange sten, og det gik vi egentlig og troede, var en god ting. Men blød muldjord er desværre ikke meget bevendt, når det kommer til at holde pæle. For selvom pælene blev slået et godt stykke ned i jorden, sad de bare ikke ret godt fast.

Det var ikke noget problem i begyndelsen, for  fårene havde travlt med at æde det høje græs, blade og smågrene fra buskadset og det nederste af træerne i hegnet. Men da det altsammen var spist op og græsset i bund, fik de næse for alt det fede, grønne kløvergræs, der stod på den anden side af fårehegnet. Så fårene stak hoveder gennem fåretråden så langt de kunne nå, og det resulterede i, at pælene gav sig, så hegnet til sidst lagde sig fladt ned.

Heldigvis var fårene så tamme, at de gik ind på gårdspladsen og gav sig til at mæh’e. Det skete en del gange, hvorefter vi udvidede indhegningen og førte en strømtråd rundt langs indhegningens indside 30 cm over jorden. Nu bliver fårene i indhegningen, hvor de hører til, og jeg er rigtig glad for, at vi besluttede os for at holde får.

 

får, finuld

Hasse, Sky og Bellis.

 

får, finuld

 

får

Persille og Lille-Sky

 

får

Asger og Lille-Sky er meget gode venner 🙂

 

får

Her er Persille på æblerov.

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrDel
Tagged on:                         

3 thoughts on “Finulds-får til husbehov

 • 7. december 2016 at 15:46
  Permalink

  Hej Jeg er interesseret i noget finuld til spinding, da jeg starter et spindehold i Holbo Herreds Væveforening.
  Er det sådan at jeg kan købe et par hamme når du klipper næste gang.
  Med venlig hilsen
  Lita Rosing-Schow
  Dyremosevej 10
  3370 Melby

  Reply
 • 23. februar 2017 at 0:25
  Permalink

  Hej, tak for en skøn artikel om får 🙂
  Jeg er selv vokset op med får og det er en stor glæde som jeg er sikker på at jeres søn også får meget ud af 🙂

  Kan I beholde væderen når han er blevet voksen? Stanger han ikke?
  Da jeg var barn fik vi en ny vædder hvert efterår, som vi slagtede til foråret lige inden lammene kom, hvis vi beholdte væderen i længere tid begyndte han at stange og det var et problem for min søster og mig, der jo ikke var så gamle. Men det vil da være optimalt, hvis man kan beholde vædderen permanent istedet for.

  Vh. Stine

  Reply
  • 6. april 2017 at 15:47
   Permalink

   Hej Stine.
   Tak for din fine kommentar til blogindlægget om får:) Beklager at jeg ikke har fået svaret dig tidligere. Vi er meget glade for vores får, og det er helt sikkert, at vores dreng har en masse ud af fårene og de andre dyr på gården. Vi har slagtet vores gamle vædder her i det tidlige forår, fordi vi træner til at få nyt blod til flokken. Han var ellers rar og omgængelig, men også ved at være gammel. Vi regner med at købe en ny vædder i efteråret, og så må vi se, om den nye er ligeså omgængelig, som den gamle var. Ellers slagter vi ham nok, når han har gjort sit arbejde. Det er rarest at kende sine dyr godt, så man ikke behøver være nervøs for at blive stanget ned, når man færdes i indhegningen. Jeg har før hørt om meget utilregnelige væddere, og det er vi ikke så interesserede i.

   Bedste hilsner
   Marie

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *