13. december

 

 

lussekatter

 

I dag er det Luciadag, og jeg har bagt lussekatter, som er en slags juleboller fra Sverige, der er krydret med safran, hvorved de får deres fine, gule farve.

Bollerne formes i forskellige figurer med spiraler og pyntes med rosiner. Figurerne har forskellige navne: præstens hår, solvogn, julekors, julebuk og mange flere.

De er meget nemme og hyggelige at lave; Asger er lige lille nok til at hjælpe med at lave figurer af dejen, men lidt større børn vil helt sikkert synes, det er sjovt at forme fugle, katte, juleneg og selv finde på flere figurer til deres lussekatter.

For en god ordens skyld får i lige opskriften, som jeg har lånt fra Camilla Plums julebog.

Luciaboller 24. stk

 

Du skal bruge:

25 gram gær,                            4 dl mælk

1 spsk groft salt,                       1 tsk hel safran

1 dl sukker,                               12 dl hvedemel

100 gram smør,                        1 tsk stødt kardemomme

1 æg til pensling,                        rosiner til pynt

 

Sådan gør du:

Lun mælken og opløs gæren heri. Knus safran i en morter med en skefuld af sukkeret. Ælt alle ingredienser i dejen, til den er blød og elastisk. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, enten ved at stille den lunt et par timer eller koldt natten over. (Jeg koldhæver gerne dejen. Så kan den laves aftenen i forvejen, og formes næste formiddag). Form dejen til Luciaboller og læg dem på plader med bagepapir. Pensl med æg og pynt med rosiner. Lad nu bollerne hæve godt op til de er spændstige og luftige. Nu bages de ved 190 grader i ovnen, til de er gyldne og fine.

De findes masser af idéer til, hvordan man kan forme bollerne. Her er nogle forslag fra foodieunderground.com:

lussekatter

 

lussekatter

Dejen skal være blød, elastisk og meget gul 🙂

 

lussekatter

Så er lusekatterne formet og klar til hævning 🙂

 

lussekatter

Færdigbagte, lune og lækre 🙂

 

lussekatter

Asger har godkendt Luciabollerne <3

 

lussekatter

Mums 🙂

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrDel
Tagged on:         

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *