23. december

rødkålssalat

I aften er det Lille Juleaften. Da jeg var barn, sagde min mor altid, at Lille Juleaften var dyrenes juleaften, så det er en god idé at være ekstra god mod sine dyr denne aften. Michael har købt et par store sække med fodergulerødder til grisene og fårene, så de også får lidt juleguf.

Denne jul fejrer vi i selskab med gode venner, og aftensmaden i dag stod på julefrokostbord med det hele. I morgen står menuen blandt andet gås og gris, som vi selv har fedet op.

Til et rigtigt julebord hører sig rødkål. Vi spiser en traditionel, kun rødkål til vores julemiddag, men jeg er også blevet rigtig glad for rødkålssalat, der er et frisk alternativ til den klassiske rødkål.

I det hele taget er jeg blevet ret glad for kål, efter at jeg er begyndt at dyrke en masse forskellige slags kål i køkkenhaven. Det giver mulighed for at prøve kræfter med kålens alsidighed i mange kombinationer. Kål er meget smukke planter, men også krævende hvad angår gødning og vand. Men værst er det med de evindelig invationer af kålsommerfuglelarver, som huserer hver sommer og som kan tage modet fra selv den mest garvede haveejer. Men lykkes kålene, så er det helt fantastisk, og i år har sommeren været så kold, at sommerfugles indtog begrænsede sig til et minimum i vores køkkenhave.

Det har resulteret i uendelige mængder toscansk palmekål, rosenkål, spidskål, nogle mindre vellykkede romanescokål og forskellige typer hovedkål. Heriblandt rødkål. Vi har ikke haft så mange rødkål i år, og det ærgrer jeg mig lidt over nu, hvor julen er over os. For jeg er blevet ret glad for rødkålssalat, der både er sund, smuk og velsmagende. Her får du opskriften på min gode rødkålssalat.

Denne rødkålssalat er nem og hurtig at lave, og den smager supergodt til vinterens fede kødretter såsom flæskesteg, medister, and og gås.

 

Maries rødkålssalat

 

Du skal bruge:

1 lille øko rødkål

1 granatæble (skæres over på midten og kernerne bankes ud med bagsiden af en grydeske)

1 pose tørrede tranebær

en håndfuld nødder

2 spsk ribsgele eller tyttebær- eller solbærsyltetøj

1 dl appelsinsaft og evt. appelsinskiver til pynt

1-3 spsk æbleeddike

evt. 1 æble, skåret i tern

evt. lidt andefedt eller 2 spsk koldpresset olivenolie

evt. lidt grønt f.eks. persille eller spinatblade

salt

Skal det være luksus-udgaven pyntes salaten med amarena-kirsebær!

 

Sådan gør du:

Rødkålen snittes superfint og kommes i en skål. Drys lidt salt på kålen og kram den med hænderne, så kålens fibre knækkes. Tilsæt æbleeddike og resten af ingredienserne. Rør det hele godt sammen og smag til! Er salaten for sød tilsættes lidt mere æbleeddike, og er den for syrlig, så kom evt. lidt sukker i.

Så er rødkålssalaten serveringsklar, smuk og lækker, og den kan holde sig frisk i dagevis i køleskabet. God fornøjelse 🙂

 

rødkålssalat

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrDel
Tagged on:             

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *