Lige nu ser det ret deprimerende ud i køkkenhaven. Et par dages frostvejr og sne tog livet af de sidste georginer, som nu er gravet op og ligger i vinterhi i stalden sammen med rødbeder og kålroer. Græskar og bønner er for længst visnet væk, løgene er flettet i ranker og det eneste grønne, der stadig kan høstes af, er persillen, der ukueligt trodser blæst og kulde.

Og kålen! Glem ikke kålen.

Det er netop nu, at kålen har sin storhedstid, som den eneste grønne grøntsag, der lyser op blandt alt det visne derude i køkkenhaven. Og jeg er egentligt blevet rigtig glad for kål. (Og det har jeg bestemt ikke altid været.) Sidste år havde jeg mange forskellige slags i haven, og det var skønt. I år har jeg haft knap så mange slags, og det har jeg fortrudt.

Kål er sundt, alsidigt og hvis man tager sine forholdsregler, er kål en let og taknemmelig grøntsag at dyrke.

Spidskålene er spist, det samme er rødkålene og de andre hovedkål er hentet indenfor, og står i vores kølige bryggers og venter på at blive brugt i dejlige retter. Men palmekålen og rosenkålene står flotte og grønne i deres rækker. Palmekålen er lækker og sprød, og kræver ikke den store tilberedning. Men rosenkål har jeg haft et mere ambivalent forhold til. Vi fik det en sjælden gang til søndagsmiddagen, da jeg var barn, og dengang syntes jeg, at det smagte ganske forfærdeligt. Måske var det fordi de var af den frosne slags. I hvert fald har jeg ikke haft lyst til at spise det siden. Indtil jeg en dag smagte friske, veltilberedte rosenkål. Sikken en overraskelse – det smagte godt!

Så nu har vi rosenkål i haven og masser af dem. Og hvis du også har en lidt lunkent forhold til rosenkål, så prøv opskriften på denne lækre, lune rosenkålssalat, der gemmer sig bag  dagens kalenderlåge. Måske bliver du også glad for rosenkål 🙂

3. december

IMG_4604

 

Lun rosenkålssalat med valnødder

Ca. 4 portioner

Du skal bruge:

Et stykke god bacon, gerne tørsaltet

100 gram valnødder

2 fed hvidløg

500 gram friske rosenkål

1/2 dl hønsebouillon

revet citronskal

lidt soyasovs eller tamari

evt. et bundt palmekål eller grønkål, et æble skåret i tern og lidt friskhakket persille

 

Sådan gør du:

Skær bacon i pæne stykker og steg dem gyldne på en varm pande. Kom valnødderne i og vend dem sammen med bacon. Hak hvidløgene fint og kom dem på panden til bacon og valnødder. Pil de yderste blade af rosenkålene og halvér dem, hvis de er meget store. Tilsæt rosenkål og hønsebuillon og lad det hele snurre i 10-15 minutter, til rosenkålene er møre. Smag retten til med soya og revet citronskal. Bland evt. med hakket palmekål eller grønkål, æblestykker og persille, og spis den lune rosenkålssalat som den er eller som tilbehør til en god julemedister.

 

rosenkål

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrDel
Tagged on:         

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *