Kulden har for alvor bidt sig fast, og Kong Vinter er kommet tidligere i år, end han plejer. Den første nattefrost gik hånd i hånd med efterfølgende dagsfrost, rimfrost på græsplænen og endda lidt sne. Det er smukt og det føles skønt, når frostvejret river i næsen og fylder lungerne med iskold luft, men det kræver også en del ekstra arbejde, når man bor som vi gør i et gammelt, uisoleret stuehus.

frost

Rim på græsset giver kolde fødder og poter.

Jeg fik travlt med at redde de sidste afgrøder i køkkenhaven, og georginerne, som bukkede under den første nat med minusgrader, blev gravet op i al hast i eftermiddagsskumringen sidste søndag. Det har frosset dag og nat lige siden.

Vi har lukket for vandet ude i stalden, hvilket betyder, at vi må slæbe vand i spande fra stuehuset og ud til fårene, der hygger sig med hø i stalden. Diverse kuldefølsomme krukkeplanter, som pelargonier og citronverbena, er taget indenfor til vinteropbevaring i vores kolde, men frostfrie, bryggers.

Georgineknoldene er som nævnt gravet op, lagt i kasser og bliver opbevaret i kælderen indtil næste forår.

Vi har dyrket ufatteligt mange rødbeder i år af forskellige slags. Frøene købte jeg hos Camilla Plum på Fuglebjerggaard: stribede bolsjebeder, aflange, spidse rødbeder og nogle yndige, runde af slagsen, som har vist sig at være de lækreste. Bolsjebeder er ret flotte, men bitre og mine er blevet så store som roer! Og i den størrelse smager de faktisk ikke af noget som helst. Alle rødbeder stod endnu i jorden, da frosten pludselig meldte sin ankomst, så jeg måtte i gang i huj og hast med at få evakueret de mange rødder. Heldigvis havde løvfaldet fra lindetrærne i vores allé lavet en fin dyne omkring planterne, så rødbederne havde ikke taget sønderlig skade af frosten, og kunne nemt graves op og flyttes ind i stalden, hvor de nu venter på at blive brugt på kulinarisk vis. Undtagen de forvoksede bolsjebeder, som ikke engang fårene gider spise. De ryger nok på komposten. Men resten af rødbederne nåede jeg altså at redde. Værre gik det med de sidste hovedkål, som måtte lade livet til frosten. Fårene var løbet ud et par dage forinden og havde mæsket sig i den russiske grønkål, og en del af de andre kål, så helt til spilde gik de ikke.

Frostvejr og kulde udenfor er ensbetydende med masser af brændekløvning og fulde brændekurve, der hver dag bliver transporteret ind i huset og fyldt på de to masseovne og brændeovnen, som knitrer løs det meste af dagen, når det er rigtigt koldt og vinden er i østlig retning. Så mærker vi tydeligt, at de gamle vinduer fra 60’erne trænger til en udskiftning og ord som hulmursisolering, tætningslister og energiruder begynder at rumstere i tankerne.

For et par uger siden kom der en vognfuld med 10 rummeter grantræ fra vores lokale brændeleverandør, som skal stables og i øvrigt kløves yderligere ud, før vi kan bruge det i masseovnene.

brænde

Træet er tørt, savet og kløvet når det kommer. Så er det bare at få det stablet i stalden, så det forbliver tørt, og derefter skal det kløves yderligere ud i mindre stykker, før det kan komme i masseovnen og blive til dejlig varme.

brænde

En forfrossen huggeblok.

I slutningen af efterårsferien holdt vi en “ordne-brænde-dag”, hvor familie og venner var inviteret til at kløve og stakke brænde og spise god mad. Vi havde en hulens masse træ til at ligge ude på marken fra dengang for to år siden, hvor vi fik fældet nogle kæmpe træer. De store stammer har ligget der lige siden, og det var på høje tid at få dem skåret ud, kløvet og sat i hus.

Det blev en rigtig hyggelig dag til trods for, at det småregnede og var koldt for de hårdtarbejdende mandfolk. Men de knoklede på indtil det var bælgragende mørkt udenfor. Kvinderne passede børn – der blev presset en masse liter æblemost og lavet dejlig mad; langtidsstegte perlehøns, æbleflæsk og en masse andet godt.

Det er utroligt hyggeligt, når folk samles her på gården, man spiser sammen og arbejder sammen. Det vækker en form for genklang fra gammel tid, hvor gårde som vores var fyldt med liv; husdyr, arbejdsomme hænder og knitrende ild at varme de frostbidte hænder ved.

brændekurv

Michael slæber en del fyldte brændekurve i løbet af en uge.

frost

Det er vist på høje tid at få havemøblerne i hus.

rose

Frosten er kommet så pludseligt, at der stadig er blade på mange af vores løvfældende buske og træer, og de er stadig blomster og roser i haven. Her er en smuk frostrose.

 

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrDel
Tagged on:         

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *