google.com, pub-3026068693603581, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kalenderen siger november og på trods af en oktober måned med meget flot vejr, solskin og høje temperaturer, så varsler novembers komme, at vinteren lurer lige om hjørnet.

Med vinteren følger mørke dage, blæst og kulde. Og det er det med kulden, jeg vil frem til.Vi tænder lys for at holde mørket på afstand og brænder ild for at holde varmen. Sådan har det været siden tidernes morgen. Det er ikke noget, man forholder sig så meget til, hvis man bor i en lejlighed i byen med gadelys strømmende ind ad vinduerne og med gulvvarme til at lune fødderne. Så skruer man lidt på termostaten og tænker ikke mere over det.

Sådan er det ikke hos os på Peterslyst. Her er natten i november er sort uden andre gadelygter end stjernerne og månen. Og  af og til de flakkende lys fra forbikørende biler ude på vejen.

Peterslyst i november

Vinden har blæst de fleste af træernes blade af her i begyndelsen af november. Efteråret er for alvor kommet til Peterslyst.

Hvad angår kulden, så lever vi i et gammelt stuehus med store, uduelige termoruder fra engang i 60erne, uisolerede gulve og et kæmpestort uisoleret loft ovenpå med uisoleret tag. Stuehuset er godt nok hulmursisoleret, så helt skidt er det ikke. Men vi har nok en hus i energiklasse å, vil jeg skyde på. Og det med isolering bliver nok noget, vi må forbedre betydeligt på et tidspunkt. Indtil videre ligger vi noget løst isolering på loftet, stopper udluftningshullerne i soklen til for vinteren og krydser fingre for, at det ikke vil blæse for meget fra syd og øst, for så suser det lige ind på huset.

Sidste vinter kæmpede vi en del med at varme huset op. Og vinteren var ikke engang ret kold, så det tegner ikke godt, hvis det bliver isvinter i år. Dog har vi lavet nogle forbedringer på varmefronten i tilfælde af fimbulvinter.

Masseovn

Sådan ser vores første masseovn ud – den som står i stuen og giver dejligt varme og hygge om aftenen

Sidste sommer fik vi bygget en finsk masseovn i stuen, og i disse dage bliver der bygget én mere i vores køkken. Til dem, der ikke ved hvad en masseovn er, så kommer her en kort forklaring.En masseovn er i princippet det samme som en brændeovn bygget af ildfaste sten. Rundt om ovnen er der en tyk kappe af mursten, der holder på varmen. Når man fyrer i masseovnen, bliver den så varm at røggasserne brændes af og bliver til varme. På den måde udnytter man brændet og gasserne optimalt, der bliver stort set ingen forurening, og varmen sætter sig lige så langsomt i stenene i murstenskappen, der virker som en radiator. Herfra afgives varmen over 24 timer, hvorefter man fyrer igen. Vi fyrer en gang om dagen i cirka halvanden til to timer. Medmindre det er iskoldt udenfor – så fyrer vi en ekstra gang om morgenen. Som regel tænder vi op om aftenen efter aftensmaden, og sidder og nyder den hyggeligt  ild og varmen, mens vi glor tv, læser eller strikker. Det sidste gælder kun for mig.

Brænde

Der skal hentes en stor kurvfuld brænde ind til masseovnen hver dag.

Masseovne er meget økonomiske i træ i forhold til de fleste andre fyringsmuligheder med fastbrændsel. Den har en hyggefaktor, som kan sammenlignes med en pejs eller et knitrende lejrbål, men en masseovn er også et meget stor skrummel og fylder i rummet. Og det griser en del at bære kurven med brænde ind hver dag. Men vi er rigtig glade for vores masseovn. Der er bageovn i, så man kan lave mad, varme boller, tørre æbleringe og bage pizza i den. Udover masseovnen er huset opvarmet med brændeovn og oliefyr, som også sørger for varmt vand.

Da vi gik i gang med at renovere stuehuset i juli sidste år, pillede vi de fleste af de gamle radiatorer ned, så nu er der kun en på badeværelset og i gæsteværelset. Resten af huset opvarmes udelukkende med masseovnen og brændeovnen. Oprindeligt stod der en gammel Morsø brændeovn i køkkenet, men den flækkede og var i trist forfatning, så nu er den skiftet ud med en ny konvektionsbrændeovn i stuen. Sidste vinter supplerede vi med en gasovn, men den får vi forhåbentlig ikke brug for i år, når vi får gang i masseovn nummer to. Når vi engang får sparet sammen til det, skal vinduerne skiftes og loftet isoleres ud til taget, så førstesalen kan blive udnyttet til værelser. Det glæder jeg mig til!

Om sommeren er det slet ikke nødvendigt at fyre, fordi de store vinduer fungerer som i et drivhus; når solen skinner, har vi det dejligt varmt indenfor. Men nu er fyringssæsonen i gang, og der er ofte ild i brændeovnen i løbet af dagen og i masseovnen hver aften. Det giver en særlig stemning af hygge og vinterhi at sidde der i flammernes skær og lytte til blæstens susen udenfor de elendige termoruder. Så gør det ikke så meget, at vinteren er på vej.

Den nye masseovn

Den nye masseovn i køkkenet begynder at tage form.

Asger og ilden

Asger er meget fascineret af ild og elsker at sidde foran brændeovnen,

Share
Tagged on:                                 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *