For et par dage siden fandt Michael den store kasse med julepynt frem fra loftet. Og i dag fik jeg tid til at åbne  den, kigge og pynte. Og noget gik op for mig, da jeg rodede kassen igennem. Jeg har åbenbart ret dårlig smag i julepynt. Jeg har absolut intet, der passer sammen. Man kunne fristes til at opdele det i to kategorier: ‘gammeldags’ og ‘kitsch’. De der boligmagasiner med julepynt i nøje afstemte farver.. ja, sådan ser der ikke ud hjemme hos os, nu hvor jeg har pyntet op. Ikke at der gjorde det før heller. Selvom det kunne være meget pænt.

Faktisk kan jeg rigtig godt lide, når farver harmonere og tingene passer sammen. Især den der “nordic christmas”-stil med hvidt, gråt og mat sølv eller zinkfarvet sammen med naturmaterialer. Og måske en lillebitte smule rødt i form af meget mørk bordeaux er super flot, stilren og hyggeligt på een gang.

Problemet med mit julepynt er bare, at det er i alle mulige farver, og svært at kombinere på nogen stilet eller smart måde. En del af det har jeg fået ret tilfældigt som gave eller i pakkespil, noget har jeg købt og andet er så gammelt, at jeg ikke kan huske, hvor det egentligt kommer fra. En del af det burde jeg nok give til en genbrugsbutik og købe noget mere nordic-agtigt. Hvis jeg havde råd. Og det har jeg ikke i år. Så bliver det i hvert fald først efter jul, hvor julepynt som bekendt er en del billigere.

Det er også en balance, hvor meget man egentligt skal pynte op. De sidste par år har der ikke været ret pyntet i mit hjem. Sidste jul byggede vi om og renoverede, og det meste af december havde vi knap nok et anvendeligt køkken. Så der blev selvsagt ikke gjort de store krumspring udi julepyntning.

Jeg bandt dog en gigantisk granguirlande, som hang i vognporten og blæste ned med jævne mellemrum. Det var orkanen Bodil, der var så venlig at forsyne mig med uanede mængder gran fra alle de væltede grantræer i min storebrors skov. Men der har været for få væltede grantræer dette efterår, så nu har vi købt en PLASTIK granguirlande med lys i til vognporten. På meget lang afstand ligner det næsten ægte gran. Men enhver kan jo gætte sig til, at det er plastik. For hvem binder lige granguirlander? Men jeg kunne godt bruge lidt vejledning omkring det der pynteræs. For “less is more”. Men “less is a bore”. Hvad mener i?

Bag lågen i dagens julekalender gemmer der sig noget fra den store kasse med julepynt 🙂 God fornøjelse!

 

julepynt.JPG

 

Dagens kalenderlåge gemmer på eksempler på  julepynt fra den store kasse. De første stykker julepynt, jeg vil fremvise, er disse to små, afskallede plastiknisse-figurer. Jeg har haft dem så langt tilbage, som jeg kan huske. Fra jeg var en helt lille pige, og derfor har de en del affektionsværdi og bliver altid stillet frem til jul. Jeg kan huske, at jeg især syntes, at nissepigen var meget yndig. De er ret nostalgiske, men ikke særlig nordic. Men hvad er julen, hvis ikke nostalgisk?

 

IMG_2720.JPG

 

Dette er et eksempel på noget af det mere moderne julepynt, jeg har. Eller julepynt og julepynt… man kan vist have det hængende hele året, hvis man har lyst. Det tror jeg ikke Michael har, for han synes, at de her papirs-pompom’er er ret rædselsfulde. Jeg kan nu meget godt lide dem. Selvom de minder mig lidt om den slags bordpynt, man brugte engang. Små brude og konfirmandinder med strutskørt i det her bikubeformede silkepapir. Men de er lidt grafiske i udtrykket, og det er en god kontrast til meget af mit andet tingeltangel.

 

IMG_2712.JPG

 

…som for eksempel lysekronen. Her er jeg gået lidt over gevind med kitsch og less is a bore. Den har ikke fået for lidt af glaskugler, fugle og de her kugler og stjerner laves af grønlænderperler, som jeg af og til falder over i genbrugsbutikkerne og ikke kan lade være med at købe. Måske piller jeg noget af det af igen. I virkeligheden burde jeg bruge en eftermiddag på at klippe snekrystaller i papir og hænge op i lysekronen i stedet. Se dét ville være nordic!

 

IMG_2719.JPG

 

Det her er nok det eneste cool julepynt, jeg ejer. Michael købte den til mig sidste år, fordi jeg elsker bjørne. Den er fra By Nord, som laver nogle vildt flotte ting som puder med ulve og ræve og bjørne. Det er ret nordic, men desværre også ret dyrt. Men flot er den, og jeg er rigtig glad for den 🙂

 

IMG_2723.JPG

 

Sidst men ikke mindst vil jeg vise denne  engel, som jeg altid stiller frem i december. Den er lavet af min veninde Nikoline engang for år tilbage, og jeg må indrømme, at jeg synes, den er ret herlig! Jeg tror, det er noget med ansigtsudtrykket. Det ligner, at nogen lige har fortalt hende en sjofel joke, og det er sådan en sippenippe engel ikke vant til, så glorien hopper helt af (det er limen, der efterhånden er ved at være sløj). Det er hjemmelavet julepynt, når det er bedst 🙂

 

IMG_2727-0.JPG

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrDel
Tagged on:                 

3 thoughts on “11. december & problemer med julepynten!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *