I dag har vores lille guldklump, Asger, 1 års fødselsdag, og det er stort!

Vi har været forældre et år. Jeg har været mor et år. Alt det, der er sket på det ene år, er helt ufatteligt. Det er umuligt ikke at blive lidt sentimental, når jeg tænker på, hvor meget Asger fylder i vores liv og hjerter. Hvor stor en glæde og hvor mange smil han giver os hver eneste dag, afprøver vores tålmodighed og giver os mørke rander under øjnene. Det hører vist med 🙂

I disse dage har han travlt med at lære at gå. For nogle måneder tilbage havde han travlt med at lære at kravle, før det at sidde selv, rulle om på maven, løfte hovedet, smile. Alt det, der skal læres, opdages og udvikles på dette første år. Det er helt vildt.

Asger læser fødselsdagskortet fra farmor..

Asger læser fødselsdagskortet fra farmor..

 

Far hjælper med at pakke gaver ud.

Far hjælper med at pakke gaver ud.

Asger blev født herhjemme på Peterslyst. I vores seng. Ved en planlagt hjemmefødsel, vel at mærke 🙂 Det var en fantastisk fødsel, som både Michael og jeg tænker tilbage på med stolthed.

For præcist et år siden, klokken 7 om morgenen, gik vandet. Og lidt før klokken 17 var Asger født. Jeg var i uge 36+6, var næsten lige gået på barsel og havde egentligt en forventning om at gå over tid. Jeg troede, der var rigeligt med tid til at strikke og sy og købe alle de babyting, vi manglede. Men jeg blev klogere. Ud over at vi manglede et par ting og sager, var vi heldigvis ret godt forberedt på fødslen. Nogle måneder forinden deltog jeg i fødselsforberedelseskurset Smertefri Fødsel/Anja Bay-metoden, og det var alle pengene værd! Jeg kan på det varmeste anbefale kurset til alle førstegangsfødende, især hvis man er nervøs for at føde! På kurset lærte jeg om fødsler, veer og afslapnings- og vejrtræknings-teknikker til at arbejde sammen med kroppen og veerne undervejs i fødselsforløbet.

Jeg tror, at de fleste er ret utrygge ved at skulle føde første gang. Nogle er hundeangste, og vil helst ikke tænke på, at det rent faktisk er noget, der uundgåeligt kommer til at ske i slutningen af graviditeten. Jeg selv var heller ikke særligt begejstret ved tanken, og de utroligt mange rædselsfulde, gruopvækkende fødselsfortællinger, jeg havde hørt fra velmenende venner og bekendte, var ikke videre opmuntrende eller motiverende. Derfor besluttede jeg mig for, at forberede mig bedst muligt på det uundgåelige, og faldt ved et tilfælde over Anja Bay-metoden.

“Smertefri Fødsel” lød meget lovende hen imod det utopiske. Men jeg læste lidt på emnet, og fandt frem til at man ved denne metode kunne træne sig til at udholde og tolerere smerten, ja, faktisk lære at arbejde sammen med den.

Kurset bød på en fantastisk underviser, som til dagligt arbejder som jordemoder. Hun havde tonsvis af erfaringer at dele ud af. Med daglig træning i form af vejrtræknings- og afspændingsøvelser kom jeg gradvist til at føle mig tryg, velforberedt, og glædede mig ligefrem til fødslen. Michael var med på en af kursusdagene, hvor han og de andre mænd blev undervist i at hjælpe og støtte under fødslen med vejrtrækning, massage  og akupressur. Og Michael blev med den viden en kæmpe støtte i fødselsarbejdet.

Jeg fik så stor tiltro til mig selv og min krop, at Michael og jeg blev enige om, at fødslen skulle foregå hjemme. Ingen af os havde lyst til en 45 minutters køretur i dårligt januarføre med veer og en baby på vej. Vores ønske om hjemmefødsel blev mødt med chokerede og uforstående reaktioner fra de fleste i vores omgangskreds. “Tør i det?” og “hvad hvis der går noget galt?”

Der er ikke ret mange i Danmark, der vælger at føde hjemme. Og slet ikke førstegangsfødende. Under en procent. Og det er rigtig ærgerligt, for mange kvinder (og mænd) ville formentlig få en meget bedre fødselsoplevelse hjemme i trygge og vante omgivelser end på sygehuset.

Der er mange gode argumenter for at føde hjemme. Du skal ikke af sted til hospitalet midt i veerne. Dette er ret vigtigt, da den unødige stress kan standse veerne. Det sker for rigtigt mange!

En anden klar fordel ved hjemmefødsel er, at du er hjemme i trygge omgivelser, hvor du kan slappe helt af. Du behøver ikke bekymre dig om, hvorvidt der er en ledig stue til dig, om der vandrer personale ud og ind, mens du har veer, om der er saftevand til dig og barnets far. Du skaber selv rammerne for din fødsel. Du har din helt egen jordemoder! Uden vagtskifte.  Når du føder hjemme, bliver du tilknyttet et særligt hjemmefødselsteam af jordemødre. Du kan desuden selv vælge et antal fødselshjælpere til at støtte og hjælpe med det praktiske under fødselsforløbet. Jeg havde min bedste veninde med, som er kendt i vores hus, og hun hjalp jordemoderen med de praktiske ting. Jordemoderen havde også en næsten færdiguddannet jordemoderstuderende med, så jeg følte mig i meget trygge hænder.

Generelt opleves hjemmefødsler som mere trygge med færre smerter, mere ro og færre komplikationer i forhold til fødsler på sygehuse. Der er også langt mindre risiko for infektioner, da man jo er i sit vante miljø. De fleste vælger hjemmefødsel fra i angst for, at noget skal gå galt, og at hjælpen ikke er indenfor rækkevidde. Som hjemmefødende er det derfor ekstra vigtigt at have tiltro til sin jordemoder. Hvis der er det mindste tegn på, at noget ikke er som det skal være, er det af sted til hospitalet.

Men der er ulemper ved hjemmefødsel. Du skal selv forberede dig – der er ikke en indrettet fødestue på forhånd. Dette kan dog også betragtes som en fordel, da forberedelserne tvinger dig til at forholde dig til den forestående fødsel. Du kan ikke få medicinsk smertelindring, når du føder hjemme. Du kan bruge vejrtrækningsøvelser, massage og varmt vand til at lindre veerne. Jeg var i badekar i udvidelsesfasen, og det fungerede optimalt sammen med vejrtrækningsøvelserne. Der var ikke et eneste tidspunkt, hvor jeg følte, at jeg ikke kunne klare veerne.

Alt i alt er jeg meget lykkelig for, at vi holdt ved vores beslutning om at føde hjemme. Vi var ubeskriveligt glade og stolte bagefter, og fødslen blev en kæmpe oplevelse for os! Det er underligt, at det allerede er et år siden, vi holdt vores lille Asger første gang.

Stort tillykke med fødselsdagen, lille skat <3

Velkommen til verden, lille Asger <3

Velkommen til verden, lille Asger <3

 

Lille Asger måles og vejes - 49 cm og 3 kilo :)

Lille Asger måles og vejes – 49 cm og 3 kilo 🙂

 

Det første bad.

Det første bad.

 

Lille rumpenisse <3

Lille rumpenisse <3

 

Sover trygt i slyngevuggen.

Sover trygt i slyngevuggen.

 

Ligner sin farmand på en prik :)

Ligner sin farmand på en prik 🙂

 

1 år og mega sej! :)

1 år og mega sej! 🙂

 

Her kan du læse mere om hjemmefødsel.

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrDel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *