Dagene bliver lysere og længere, og selvom det føles som om, der er uendeligt lang tid til forår, så fandt vi alligevel havebøger, papir og blyant frem for nogle dage siden. Jorden udenfor er tung, kold og våd, og køkkenhaven ligger som en nøgen pløjemark med store, knoldede furer fra efterårspløjningen, som forhåbentligt vil hjælpe med til at bekæmpe det sammenfiltrede lag kvikgræs, vi har kæmpet med derude. Der er et godt stykke igen, før køkkenhaven kommer til at ligne billederne i bøgerne, men det er nu, det hele skal planlægges. I februar kan vi så småt begynde at forspire de planter, der har en lang udviklingstid. Så begynder det for alvor at krible i fingrene og lugte lidt af forår!

Forleden dag fik vi jordskokkesuppe til aftensmad, og det smagte bare SÅ godt! Jordskokker er noget af det nemmeste, man kan dyrke i haven. Man sætter bare knoldene i jorden et sted, hvor de må vokse sig til meterhøje stængler og ellers bare passe sig selv.

Man kan gøde dem, hvis man gider. Eller bare lade dem stå.

Jordskokker har ry for at være uregerlige og brede sig gevaldigt, for derefter at være uudryddelige. Men det er nu stærkt overdrevet, for fjerner man småknoldene, som planten sætter en overdådighed af, er der ingen problemer med at holde jordskokkerne indenfor lands lov og ret. De kan godt finde på at brede sig lidt, men så graver man dem bare op og spiser dem eller forærer dem væk. Man kan også vælge at afsætte et hjørne af haven til skokkerne og lade dem formere sig lige så tosset de vil. Jordskokker holder sig friske i jorden og kan sagtens graves op om vinteren, hvis jorden ikke er bundfrossen.
forår2012 089

 

forår2012 094

 

forår2012 090

Jordskokker er anvendelige til mange ting i køkkenet; de kan spises rå, hvor de har en sprød, nøddeagtig smag, som passer godt i en salat. De kan bages med andre rodfrugter, og de kan koges og bruges i mos eller suppe. Her kommer opskriften på en rigtig god jordskokkesuppe samt en opskrift på jordskokkechips – god fornøjelse 🙂

Den dejligste jordskokkesuppe

Ingredienser:

500 g skrællede jordskokker

2-3 skrællede kartofler

1 løg

5 fed hvidløg

Olivenolie

3 kviste timian

1 liter hønsebouillon

1/2 dl piskefløde

Et æble

Salt og peber

3-5 spsk æbleeddike

evt. 70 g pancetta eller bacon

Karse eller purløg til pynt

Sådan gør du:

Jordskokker, kartofler skæres i grove stykker. Pil løg og hvidløg og skær i tern. Sauter det hele i olivenolie uden at det tager farve. Put timiankvistene i og tilsæt hønsebouillon. Lad det koge i 15 min til jordskokkerne er møre. Tilsæt piskefløde og lad det simre i yderligere 10 minutter. Tag suppen af varmen og blend den med en stavblender. Smag til med salt, peber og æbleeddike.

Skær pancetta eller bacon i store tern og steg det sprødt.

Skær æblet i tern. Suppen hældes i skåle og toppes med det sprødstegte pancetta/bacon, æbletern og pyntes med frisk karse. Kan serveres med brød til for eksempel tynde, ristede rugbrødsskiver, flute med med rosmarin- eller hvidløgssmør og gratineret gedeost. Eller med hjemmelavede jordskokkechips 🙂

jordskokkesuppe

Lækre, delikate jordskokkechips

Ingredienser:

Jordskokker

Rapsolie

Havsalt

Sådan gør du:

Jordskokkerne skrubbes godt med en hård børste. Du behøver ikke skrælle dem, for skrællen smager godt på chipsene. Når jordskokkerne er skrubbet fri for jord og skyllet grundigt, skæres de i tynde skiver. Det gøres nemmest med en meget skarp kniv. Imens varmes rapsolie i en dyb pande – der skal bruges meget olie, men prøv dig lidt frem.

Når olien er rygende varm, fordeles jordskokkeskiverne på panden, hvor de steges sprøde i olien. Hold øje med dem – de skal have et par minutter på hver side, inden de tages op af olien og lægges på et stykke bagepapir eller fedtsugende papir til afkøling. Når de er afkølet drysses chipsene med fint havsalt og så er de klar til servering – MUMS!

jordskokkechips

 

 

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrDel
Tagged on:             

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *