I går åbnede en ny café i Jelling med det fængende navn “Café Sejd”.

Michael, svigermor og jeg var et smut derhenne og se åbningen og tjekke stedet ud. Da vi ankom hørtes en stigende og faldende, langmodig tuden fra to bronzelurer i den isnende kolde vind. Snart så vi, at gæve vikingemænd stod i fuldt udstyr foran caféen og blæste i de store, snoede horn. Der var en lang kø udenfor, så vi trak indenfor i mylderet af mennesker, der stod klemt sammen i caféen. Bag baren stod baristaer i vikingetøj og serverede kaffe, øl fra Jelling Bryghus skænket i plastikhorn og smagsprøver af vikingebrød og jersey-is fra Engmark i Give. Der var vikingeinspireret kunst på væggene, hylder i råt træ med øl, økologiske saftvandsflasker, håndlavet keramik og museumskopismykker i bronze. Og vinduesruderne var som prikken over i’et udsmykket med et par kampklare skjoldmøer.

Konceptet bag caféen er ret fedt, for det er meningen, at man skal få andet og mere ud af et café-besøg end bare kaffen. Og det kunne man mærke allerede i åbningstalen, som initiativtageren Ole Grangaard Olesen afsluttede med den gamle, nordiske myte om Skirners rejse. Jeg har elsket og dyrket den nordiske mytologi, siden jeg var en lille pige, og fortællingen og stemningen talte virkeligt til min indre viking. Og det er da også meningen, at caféen skal formidle kaffe og nordiske myter, vikingetidsånd og lokale produkter i én og samme håndevending. Her er en beskrivelse af, hvad caféen er leveringsdygtig i:

 

“Vikingeinspireret atmosfære i moderne fortolkning. Der sælges espresso, håndbrygget special øl, håndstøbte is og meget mere. Fortællinger-to-go! Tavlespil. Mytologisk inspireret kunst og kunsthåndværk. Lokale fødevarespecialiteter sælges to go eller som souvenirs.”

(Citat fra hjemmesiden cafesejd.dk)

Og ja, her kommer jeg nok til at drikke en kop the og en øl eller to i ny og næ:)

Jelling, café Sejd,

Sådan forklares betydningen af caféens navn:

“NAVNET [SEJD]

Sejd var en rituel praksis i nordisk religion, der traditionelt blev praktiseret af sejdkoner. Sejd var bl.a. en metode til at få svar på spørgsmål, der vedrørte fremtiden og samfundets trivsel. Sejd koner kunne forbinde og påvirke skæbnetråde. Godartet sejd kunne helbrede eller beskytte, mens ondartet sejd kunne forvolde impotens og tab af livslyst. Også frugtbarhedsguden Freja beherskede sejd. Harald Blåtand havde angiveligt en ’sejd kvinde’ som strategisk rådgiver – også efter hans kristning. Sejd kvinder ses ofte med en ’sejd stav’!” (citat fra cafesejd.dk)

vikinger, jelling, café sejd

 

café sejd, jelling

 

jelling, cafe sejd

Her kan du læse mere om caféen: www.cafesejd.dk

 

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrDel
Tagged on: