Jeg har tidligere skrevet om ramsløg og min begejstring for denne plante. Det er højsæson for ramsløg netop nu, og der er al mulig grund til at tage en tur i skoven og plukke en portion friske blade med hjem til køkkenet. Her kommer mit bud på tre slags lækkerier med ramsløg, som er nemme og billige at lave og meget anvendelige. En lille bonus er, at udover at smage fantastisk, så indeholder ramsløg stoffer, der gavner immunforsvaret. Så meget desto større grund til at bruge den i madlavningen.

Ramsløgssalt

ramsløg, opskrifter, salt

Du skal bruge:

1 god portion ramsløg, dvs. en stor skålfuld

250 gram havsalt

Fremgangsmåde:

Skyl en god portion ramsløgsblade og lad dem dryppe af. Fyld din foodprocessor halvt op med blade og pres dem godt sammen. Kom halvdelen af saltet i og kør det til ramsløgene er knust. Tilsæt flere ramsløgsblade og resten af saltet. Kør igen til ramsløgene er ganske findelt.

ramsløgssalt, opskrifter, ramsløg

Når ramsløgene er knust, hældes det fugtige, grønne salt ud på en bageplade med bagepapir.

Saltet stilles nu i ovnen i en times tid ved 50 grader.

Når saltet er helt knastørt, tages det ud og køles ned. Herefter kan det hældes på glas og bruges til alt fra æggemadder til madlavning. Saltet har den fineste ramsløgssmag og lang holdbarhed. Har du ikke en foodprocessor finthakkes bladene med en skarp kniv og blandes med saltet. Herefter tørres det på samme måde som beskrevet. Man kan i øvrigt bruge den samme fremgangsmåde til at lave urtesalt med andre planter end ramsløg.

Ramsløgsolie

ramsløg, olie, opskrifter

Ramsløgolie kan anvendes i madlavningen, som krydderolie på salat eller til hjemmerørt ramsløgs-mayonnaise, min favorit!

Du skal bruge:

1 liter smagsneutral olie f.eks. rapsolie. Vær opmærksom på at koldpressede olier ofte har en gennemtrængende smag, som overdøver ramsløgssmagen. Jeg vil derfor ikke anbefale at bruge eksempelvis koldpresset rapsolie, hvis din ramsløgsolie skal anvendes til mayonnaise.

en god håndfuld ramsløgsblade

en blender

Fremgangsmåde:

Fyld blenderen med ramsløgsblade og halvdelen af olie. Kør indtil ramsløgene er findelt og tilsæt herefter resten af olie og evt. flere ramsløg.

Kør nu olien indtil den begynder at ryge svagt. Herefter sigtes olien gennem et klæde i et dørslag.

Den smaragdgrønne olie på flaske og opbevares på køl. Olien kan holdes sig minimum en måned.

ramsløg, opskrifter

 

ramsløg, opskrifter

ramsløg, opskrifter

Ramsløgssmør

ramsløg, smør, opskrifter

Du skal bruge:

en håndfuld ramsløg

en pakke blødt smør

evt. lidt salt

Fremgangsmåde:

Ramsløgene skylles, tørres og hakkes fint med en skarp kniv. De finthakkede ramsløg røres herefter sammen med det bløde smør, og der tilsættes evt. lidt salt. Nu kan smørret laves til ruller eller fyldes på forme og stilles på køl. Det smager fantastisk på friskbagt brød og som alternativ til hvidløgssmør. Smørret kan fryses ned, så man altid har lækkert ramsløgssmør på lager.

 

 

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrDel
Tagged on:                                 

4 thoughts on “Lækkerier med ramsløg

 • 29. april 2015 at 7:19
  Permalink

  Det ser lækkert ud! Håber vi får lov at smage det på lørdag 🙂

  Reply
  • 29. april 2015 at 21:34
   Permalink

   Det får i helt sikkert lov til 🙂

   Reply
 • 6. maj 2015 at 11:51
  Permalink

  godt indlæg, det ser lækkert ud:-). det skal vi da smage snarest

  Reply
  • 12. maj 2015 at 18:39
   Permalink

   I skal da være så velkomne 🙂

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *