Foråret er i fuld gang i haven, i naturen og overalt udenfor. De seneste par uger er urterne begyndt at pible op ad jorden: nælder, skvalderkål, mælkebøtte og ja, ramsløg! Sidstnævnte er i høj kurs her i huset efter at Michael. for et par år siden til min fødselsdag. fremtryllede en absolut fantastisk, intens grøn ramsløgs-mayonnaise, som blev serveret til kæmperejer, lamme-bresaola og friskbagt brød. Det var godt, kan jeg fortælle! Ramsløg har en meget delikat smag, som minder om hvidløg, men alligevel er anderledes.

Ramsløg er en ret almindelig plante, der vokser vildt i skove og andre steder. Hvor de findes, er der tit rigtig mange på et sted, da de breder sig voldsomt. De grønne blade kan forveksles med Liljekonval, som er giftig, men ramsløg lugter stærkt af hvidløg, og det gør Liljekonvallerne ikke.

Vi har ikke ramsløg voksende vildt her på gården, så i dag aflagde vi visit hos min storebror, som har hele haven fyldt med frodige, lysegrønne ramsløg. Vi plukkede løs og gravede nogle klynger op, som er plantet i udkanten af haven, hvor de gerne må brede sig lystigt. Planen er at lave urtesalt, mayo og ramsløgssmør. Og selvfølgelig tørre en masse ramsløg til at bruge som krydderi i pølser. Sidste år forsøgte vi at fryse ramsløg, men det var ikke vellykket, så det kan jeg ikke anbefale. Smagen forsvinder fuldstændigt.

Jeg elsker idéen om at samle vilde vækster til brug i husholdningen. De vilde planter er smækfyldt med vitaminer, og de vokser på livet løs derude i naturen. De kræver intet arbejde udover at plukke dem, og det er ganske gratis. Og det giver en særlig følelse af rigdom at samle urteskud til en salat, violblomster og skovsyre til at pynte kager, bær, svampe og nødder fra naturens spisekammer. Det er dejligt at færdes i naturen med kurven under armen og opdage, hvordan det bugner af skatte i det grønne. Det giver opmuntring og optimisme at se anemonerne blomstrer trofast og mælkebøtterne maser sig ukueligt frem fra sorten muld til trods for global opvarmning, pesticider og alskens djævelskab.

Jeg følger altid nogle regler, når jeg fouragerer. Det skal ske med respekt for naturen og biodiversiteten. Jeg plukker aldrig alle planter af en art, men lader nogle stå til at sprede frø, og jeg tager ikke mere, end jeg kan bruge. Jeg samler og plukker ikke i nærheden af tungt trafikerede veje på grund af forureningen eller ved marker, der nyligt er sprøjtede.

Fra nu og i mange måneder fremover vil naturen byde på alle slags lækre delikatesser til madlavningen, så det kommer jeg nok til at skrive en del mere om.Men jeg vil opfordre til at gå en tur i skoven efter ramsløg – snit de grønne blade og put dem på æggekagen. Det er forår!

ramsløg

Min storebrors skov af ramsløg!

ramsløg

Asger og Michael plukker på livet løs!

ramsløg

To kasser fyldt til randen med lækre ramsløg.

ramsløg

 

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrDel
Tagged on:         

3 thoughts on “Ramsløg allevegne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *