Det er højsæson for rabarber. Men ak, vores eneste rabarberplante har været ramt af vinterdepression, forårstræthed eller snegleangreb. I hvert fald er den endnu ganske lille og orker vist ikke at sætte kæmpestængler i år. Jeg tror, den må flyttes til en mere beskyttet plads i køkkenhaven, så den kan restituere og komme til kræfter.

Ikke desto mindre er rabarber noget af det nemmeste, man kan have i sin køkkenhave. Man planter den, og så passer den næsten sig selv. Lidt husdyrgødning er altid godt eller plantedække omkring den, så den ikke drukner i græs og ukrudt. Til gengæld kvitterer den med enorm grokraft, imponerende blomsterstande og stængler, der kan bruges til saft, kage, kompot og syltning. Jeg drømmer om en frodig række kæmpestore rabarber med knaldrøde stængler og blade så store, at småpiger kan bruge dem som paraplyer.

rabarber

Da jeg i sin tid var kolonihave-ejer, havde jeg en imponerende rabarberplante, som gav stængler nok til både saft og kager.

Rabarber skyder om foråret røde spyd op ad jorden, og de vokser med lynets hast, folder sig ud og snart har man skønne rabarber til kompot, kager, grød og saft. Man siger normalt, at rabarber kan trækkes indtil Skt. Hans, og så skal man lade planten hvile og komme sig, evt. gøde den og vande.

Man kan nu sagtens trække rabarber hele sommeren uden problemer. Man skal bare ikke overbelaste planten. Ofte er fire-fem stængler nok, og det kan planten sagtens holde til at miste – også efter Skt. Hans. Der findes rabarber med røde og med grønne stængler. De røde er bedst, når det gælder kager og kompot, da de får den flotteste farve.

Smagsmæssigt kan den grønne nu sagtens være med. Den er god til saft, der bliver en helt utrolig pink farve. Fødevarer med rabarber skal altid smages til hvad angår sukker. Indholdet af syre kan nemlig variere, og derfor kan det være nødvendigt at regulere sukkermængden i opskrifterne. Der må du smage dig frem.

rabarber, saft, rabarbersaft

Her får du min opskrift på rabarbersaft. Den smager virkeligt skønt; sødt og syrligt, frisk, og så har saften den smukkeste farve,  der passer til enhver prinsessefest!

Du skal bruge:
1 kg rabarberstængler, skyllede
1 dl æbleeddike (kan udelades)
1 stang vanilje
500 gram sukker
2 liter vand
flydende atamon til konservering (kan udelades hvis saften drikkes i løbet af et par uger. I så fald opbevares saften på køl.)

Sådan gør du:
Skær rabarberstænglerne i grove stykker og kom dem i en gryde med vand, sukker og æbleeddike. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og kom det hele i gryden. Bring det i kog og lad det simre i en times tid under omrøring. Når rabarbermassen har mistet farven og er blevet brunlig, tages gryden af blusset og saften køler af i en halv time. Herefter sies rabarbermassen fra, og saften konserveres med atamon, hvis den skal kunne holde sig længe. Uden atamon kan den holde sig et par uger i køleskab. Så er den klar til at komme på flasker. Saften kan evt. filtreres gennem et klæde, så man undgår bundfald.
Saften nydes iskold og evt. fortyndet alt efter smag.

 

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrDel
Tagged on:                 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *