Har du prøvet at bage dit eget rugbrød? Helt fra bunden med surdej, øl og rigtigt rugmel? Hvis ikke, så skal du vide, at du går glip af glæden ved at bage noget som er velsmagende, sundt og nærende og oven i købet meget let at gå til.

Jeg har i perioder bagt forskellige brød fra bunden, og dette efterår er jeg kommet godt i gang med det igen. Jeg har eksperimenteret med forskellige rugbrødsopskrifter, for vi spiser en del rugbrød her i huset. Eller i hvert fald èt om ugen. Og nu er jeg kommet frem til en rigtig god opskrift, som jeg gerne vil dele! Bag dagens kalenderlåge finder du denne meget gode og nemme rugbrødspåskrift.

Opskriften forudsætter at du har en surdej. Alene dette kan virke afskrækkende på nogle, for hvad går det lige ud på. Men det er faktisk ikke spor svært, hverken at lave en surdej, bage med den eller holde den i live. Der findes mange opskrifter på surdeje, og de er sikkert gode allesammen. Til rugbrød skal du bruge rugsurdej, og den er heldigvis også let at holde liv i i forhold til hvedesurdeje. Opskriften på surdejen finder du også bag dagens kalenderlåge.

 

(Den trofaste læser på marieblog vil måske opleve deja vu, når vedkommende læser dagens blogindlæg. For det har været udgivet før – ved et uheld! Jeg skriver kladderne til bloggens indlæg løbende, så de ligger gemt som kladder. Men dette indlæg blev udgivet uden billeder, og derfor fjernede jeg det igen. Her kommer det så med billeder, og jeg beklager det tekniske uheld 🙂

 

5. december

rugbrød

Opskrift er fra bogen “Hjemmebagt” af Hanne Risgaard

Opskrift på rugsurdej!

Opstart:

150 gram vand

150 gram tykmælk/yogurt

200 gram fuldkorns rugmel

Pisk det hele sammen og hæld det på en beholder. Jeg foretrækker et stort glad med patentlåg. Lad surdejen stå lund i et døgn. Når den begynder at boble og dufte syrligt, er den i princippet klar til at bage med. Hvis du ikke skal bruge din surdej med det samme, skal du stille den på køl, og evt. drysse lidt salt på toppen, for at den holder sig bedre. Hvis du ikke bruger af surdejen hver uge, skal du fodre den med 200 gram fuldkorns rugmel og 150 gram vand. Det giver meget surdej, hvis du kun bager en gang om måneden, så det er bedst at bage minimum hver 14. dag.

Når du bager, kan du gøre to ting, for at sikre dig, at din surdej ikke slipper op. Du kan enten tage 500 gram af den dej, du er ved at bage af og komme tilbage i glasset. Denne dej vil så udvikle sig til en ny surdej, som du efterfølgende kan bage af. Jeg plejer at have rigeligt med surdej, så jeg tager bare de 400-500 gram jeg skal bruge til at bage med, og resten af surdejen i glasset bliver så “fodret” med rugmel og vand, og kommer på køl.

Surdejen virker bedst hvis den er godt sur. Jeg har bagt brød med en surdej, der næsten lugtede sprittet, og det blev et supergodt rugbrød! En meget sur surdej kan reddes ved at man fodrer den godt. Og skulle det ske, at din surdej bliver så sur, at du må kassere den, kan du altid starte en ny.

Nu ved du lidt om surdeje, så nu er det bare om at komme i gang med at bage dejlige rugbrød.

 

Et rigtigt, godt rugbrød!

 

Du skal bruge:

4-500 gram rugsurdej

3 dl vand

3 dl maltøl (jeg bruger 1 julehvidtøl)

20 gram salt

300 gram grahamsmel eller fuldkornsspelt. (Bruger du spelt skal du tilsætte 1 dl ekstra vand.)

300 gram fuldkorns rugmel

2 spsk bygmaltsirup (kan købes i helsekostforretninger eller på nettet)

150 gram blandede frø f.eks. solsikkefrø, hørfrø, græskarkerne og sesamfrø

 

Sådan gør du:

Alle ingredienser røres sammen i 10 minutter – det er nemmest på en røremaskine, men ellers kan en håndmixer eller grydeske og et par gode, stærke overarmsmuskler gøre det. Dejen skal være som en blød og klistret grød. Herefter fyldes dejen i en smurt rugbrødsform, og stilles til hævning på køkkenbordet natten over. Jeg dækker den gerne til med et stykke husholdningsfilm.

Forvarm ovnen til 180 grader, og pjask lidt vand på dejens overflade. Drys evt. med lidt frø, og bag brødet i en god time på nederste rille. Rugbrødet må gerne få et mørk overflade.

Når brødet er bagt, tages det ud af ovnen og står i nogle minutter i formen. Så er det let at banke brødet ud. Pak brødet ind i et viskestykke og lad det køle helt af, før du skærer af det.

Det hjemmebagte rugbrød smager helt fantastisk, og her i huset kan brødet holde sig frisk og godt i en uge udenfor køleskab!

 

rugbrød

 

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrDel
Tagged on:                 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *