Det er her i det tidlige forår, at man må begynde at tænke på køkkenhaven. Der er kun et par plusgrader udenfor, og jorden er stadig iskold og våd.Men rundt omkring titter der alligevel bittesmå skvalderkålsskud og spæde brændenældeblade frem. Og det er nu, at man kan begynde at forspire indendørs, så planterne får et lille forspring, inden forårets for alvor sætter ind.

Jeg er begyndt at tage frø af mine planter om efteråret, dels fordi det er nemt og hyggeligt, og dels fordi man kan spare penge ved det. For det er dyrt at købe frø og ikke mindst de økologiske. Jeg har haft held med at tage frø af græskar, sommerblomster, ærter og bønner, men det er alligevel ikke så lige til. For visse planter som græskar og for eksempel kål krydser sig indbyrdes. Hvis man dyrker forskellige typer risikerer man, at man får en anderledes udseende græskartype året efter. Men det er jo ingen stor katastrofe.

De frø, jeg ikke samler selv, bestiller jeg ved Fuglebjerggaard, som ejes og drives af den uforlignelige, superseje og bombastiske, ukueligt debatterende, økoflippede iværksætterlandbokvinde, Camilla Plum, som jeg er stor beundrer af. Hun udbyder et monstrøst udvalg af frø fra kendte og ukendte grøntsager, gamle sorter og sorter i alle mulige variationer. Og blomsterfrø, stiklinger og en masse andet. Jeg bliver altid vildt inspireret og køber alt for mange frø hjem, men det gør ikke så meget, for de fleste frø kan holde sig i årevis, uden at der sker det store ved det.

Sidste år havde vi stort held med vores køkkenhave til trods for en våd og kølig sommer. Vi dyrkede kål i massevis, ærter, rødbeder og græskar til den store guldmedalje. Overskuddet solgte vi i vores lille vejbod, og det vil vi gerne fortsætte med i år.

I år vil jeg også gerne have etableret en krydderurtehave og et salatbed med forskellige salater. Jeg har ikke dyrket salat i årevis på grund af dræbersnegle, men vi spiser meget salat, og jeg er træt af, at de slimede bæster skal forhindre os i at hente frisk salat i haven. Derfor må løsningen være et salatbed med sneglehegn. Jeg ønskede mig et sidste år i fødselsdagsgave, men fik desværre ikke et. Men i år vil jeg investere i sådan et sneglehegn, så vi kan få dejlig, hjemmedyrket og helt frisk salat sommeren over.

Dette år skal vi, ligesom sidste år, dyrke en mængde forskellige slags kål. Jeg har bestilt frø til nogle gamle sorter, som skulle egne sig til at gemme vinteren over. Vi har en god kælder med to rum, som er frostfrie, og det kunne være sjovt at se, om det er muligt at gemme kål i kælderen, så vi har til hele vinteren. Lige nu bruger vi kælderen til opbevaring af hjemmelavet syltetøj, de mange kasser med georgineknolde og Michaels store saltkasse, hvor han salter skinker og bacon. Men vi kunne udnytte vores kælderrum meget bedre, end vi gør nu. Og vi skal generelt blive bedre til at vinteropbevare vores grøntsager, så vi ikke behøver købe en masse grønt om vinteren.

Jeg kunne godt tænke mig at udvide køkkenhaven lidt i år, så vi udnytter vores jordstykke optimalt. Som det er nu, slår vi græsset rundt om stykket, men det er egentlig både spild af energi og græs, for der kunne akkurat ligeså godt være mindre græs og mere køkkenhave. På sigt vil vi gerne hegne køkkenhaven ind, så der kan gå gæs rundt om og holde græsset nede. Så slipper vi også for at fare rundt med plæneklipperen i tide og utide. Der er masser af planer og køkkenhavedrømme, og nu er frøene bestilt, så nu skal der snart forspires, så det knirker og gror i vores lille hjem.

 

frø

Drømmerier ved computeren. Jeg har en mindre samling af frø fra tidligere år, som jeg af den ene eller anden grund ikke har fået sået. Der er så mange sjove ting, man kan dyrke, at det er en kunst at begrænse sig.

køkkenhave

Køkkenhaven i forsommeren.

ærter

Gamle sorter af høje ærter.

køkkenhave

Toscanske palmekål og sommerblomster i lange baner.

græskar

Årets sidste græskarhøst i køkkenhaven bestående af kæmpestore, grønne køkkengræskar og herlige hokkaidoer.

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrDel
Tagged on:     

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *